Budapest

Ha, daar ben ik weer! Na al die maanden vol nieuwe ervaringen en verhalen die ik met jullie heb gedeeld, is het nu even stil geweest. Inmiddels ben ik alweer bijna drie maanden in Nederland en heeft het alledaagse leven zijn doorgang weer gevonden. Weer aan het werk, starten met een nieuwe opleiding, familie en vrienden weer dicht in de buurt en weer terug in mijn eigen huisje.

Het contrast met mijn grote reis had niet groter kunnen zijn en nee, het cold turkey afkicken van het heerlijke reisritme is me niet meegevallen. Dat moet ik al aan hebben voelen komen toen ik mijn grote avontuur tot een einde bracht begin augustus. Ik was welgeteld drie dagen terug in Nederland toen ik vriendinnetje Linda tijdens ons weerzien wist te strikken voor een citytrip naar Budapest in de herfstvakantie. Want uiteindelijk blijven reisjes, groot of klein, naar nieuwe plekken de beste remedie tegen die onbedwingbare reiskriebels! 


En zo vlogen we afgelopen week voor vier dagen naar de hoofdstad van Hongarije. Met WizzAir vlieg je echt tegen stuntprijzen naar allerlei steden in oostelijk Europa. We boekten een leuk appartementje via AirBnB van waaruit je binnen tien minuutjes het gezellige District VII binnen loopt. 

Bars & streetfood
Onze eerste kennismaking met Budapest is dan ook in deze wijk en dit is meteen een heel fijne. Dit district, dat ook wel bekend staat als de Joodse wijk, is één van de belangrijkste uitgaansgebieden van de stad en kenmerkt zich door geweldige barretjes en terrasjes in binnentuinen. Wij hoppen natuurlijk meteen naar binnen bij één van de kerts om op onze trip te proosten en vallen met onze neus in de Hongaarse boter; een gezellig bandje is bezig met een optreden. In dezelfde straat vullen we onze hongerige buikjes bij een food court tussen twee oude gebouwen. Yup, Budapest is bij dezen door ons allebei zeer tof bevonden!

Cheers!
De barretjes in oude gebouwen, de zogenaamde ruin bars, zijn ontzettend sfeervol.

Street food, we love it!

Terug in de tijd
Maar Budapest heeft natuurlijk meer te bieden dan sapjes en hapjes. De volgende dag springen we op de bus en laten we ons door de straten van Budapest rijden. Waar je ook uitstapt en een zijstraat in loopt, alles is in min of meer dezelfde stijl gebouwd en voorzien van mooie gevels en decoraties of geverfd in zachte kleuren. Uiteraard kent de stad een aantal highlights zoals het operagebouw, de grote synagoge en de St. Stephen's Basiliek. Er staan in de stad maar weinig hypermoderne gebouwen en er is nauwelijks echte hoogbouw en dat geeft een heerlijk romantisch tintje. Het sprookje is compleet als we uitstappen bij Heroes Square en daar het park in lopen naar Vajdahunyad Castle. We gaan er niet naar binnen, maar er alleen al rondlopen doet je dromen over vroegere tijden...

Dagdromen over prinsen en prinsessen...

Het Operagebouw
St. Stephen's Basilica

De grote synagoge
Vajdahunyad Castle

Het park rond het kasteel
Budapest wordt door de Donau in twee stadsdelen gesplits: Buda en Pest. In Pest vind je het echte centrum met al het hierboven genoemde moois en nog meer. Zo struinen we door de overdekte markthal waar locals hun levensmiddelen halen, nippen we aan kopjes thee in een knus theehuisje, snoepen we van typische lekkernijen en doen we 's avonds een boottocht over de Donau. Aan beide kanten van de rivier staan de bekendste gebouwen te baden in het licht van hun schijnwerpers. 

Bij toeval ontdekken we een bijzonder theetentje ergens aan een binnenplaatsje.
Budapest heeft veel van dit soort kleine, alternatieve plekjes, zo leuk!
De Centrale Markthal
De Vrijheidsbrug, één van de negen Donaubruggen in Budapest. 
En natuurlijk moet een selfie tussendoor ook kunnen...

Het Parlementsgebouw aan de oever van de Donau
Buda
Na al het moois van Pest wagen we ons de volgende dag op de andere over van de rivier, het heuvelachtige Buda. Vanaf Buda Castle hebben we prachtig uitzicht op de stad. We wandelen door naar Fisherman's Bastion dat al net zo mooi is. Deze kant van Budapest is veel rustiger en dorpser en een fijne afwisseling op het andere stadsdeel. Middenin de Donau is Margit-sziget te vinden, Margaretha Eiland. We huren er fietsen, komen tot de ontdekking dat het halve eiland opgebroken is omdat ze er aan de paden bezig zijn, vinden het toch wel wat koud en krijgen pijn in onze billen. We brengen de fietsen gauw terug en gaan voor de zoveelste keer koffie met wat lekkers zoeken. Gewoon omdat dat tijdens vriendinnentripjes hoort en je nooit genoeg taartjes geproefd kunt hebben in een andere stad.We kunnen kort van een zonnetje genieten bij Buda Castle

Uitzicht op het Parlementsgebouw vanaf Fisherman's Bastion.

Vanaf Buda Castle kijk je onder andere uit op Gellert Hill, het hoogste punt van Budapest.

De Kettingbrug over de Donau

Het Parlementsgebouw
Margareta Eiland in prachtige herfstkleuren

We ontdekken de ALLERlekkerste macarons ooit bij Chez Dodo.

Uitzicht vanaf Gellert Hill

Tot slot
De laatste morgen hoppen we nog snel op de bus om ons naar het hoogste punt van Budapest te laten rijden, Gellert Hill. We zijn na drie overvolle dagen actief zijn uitermate lui en ik ren alleen even de bus uit voor een foto. We duiken nog maar eens een tentje in voor een hapje en drankje en slaan nog even macarons in bij het schattige Chez Dodo. Deze sneuvelen overigens finaal , maar dat terzijde. Ons advies; gewoon meteen opeten!

En zo zitten vier dagen Budapest er weer in een zucht op. Wat een fijne stad en wat heerlijk om na veel avonturen alleen, ook weer eens samen met iemand herinneringen te maken. De reislust is weer even bedwongen, maar ik zou jokken als ik nu zou zeggen dat ik niet stiekem al aan het kijken ben waar een volgend reisje naartoe zou kunnen gaan. Wordt vervolgd...
Psst...ook nu weer heb ik een reisfilmpje gemaakt met de mooiste beelden.

Reacties

Een reactie posten

Laat hier een berichtje voor mij achter

Instagram