50 days left

Het stukje autist dat in mij (en overigens in iedereen ben ik van overtuigd) zit, houdt van getallen en data. Specifieke getallen. De autoradio mag op volume 7, 10, 13, 18 en na 20 alle even getallen. En slechts één stukje chocola nemen kan níet. 
Al heeft dat meer met mijn liefde voor chocola dan met het getal één te maken. 

Getallen dus. En data. Nu vertelde de aftel-app op mijn telefoon me dat het vandaag precies nog 50 dagen is tot ik naar Canada ga. En je voelt hem al aankomen...dan scheeuwt de autist in mij dat ik vandaag een blog moet schrijven. 
Niet op dag 49, nee: vandaag nog! 
Op 19 juli vertrek ik dus naar het land dat al zo lang tot mijn verbeelding spreekt: Canada. Voor de oplettende lezer danwel de lezer met dezelfde autistische voorkeur voor data: dat is precies dezelfde datum waarop ik een jaar daarvoor naar Thailand vertrok. En precies een maand nadat ik, op 19 juni dus, mijn afstudeerscriptie ingediend heb. Waar ik overigens nu hard aan zou moeten schrijven. Maar zoals ik al zei: cijfers en data laten niet op zich wachten.Mijn reis begint in Vancouver en eindigt in Calgary. Hoewel Canada een ontzettend fijn land moet zijn om zelfstandig te bereizen, zal het een heel verschil zijn met Thailand. Alleen de prijzen al maken het onmogelijk om 5,5 week op dezelfde manier als vorig jaar te werk te gaan. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een andere manier van reizen en verblijven, en kwam zo uit op couchsurfen en helpx.

Het idee is in bij beide hetzelfde: je verblijft bij locals die je een slaapplek aanbieden. In het geval van couchsurfing geef je via de website op dat je een slaapplek zoekt of iemand die jou de hotspots van de omgeving laat zien. Dit geheel gratis, want het idee achter couchsurfen is dat de ervaring voor degene die host (een slaapplek aanbiedt of op pad neemt) een verrijking is. Wel wordt het gewaardeerd als de surfer (ik dus) iets meebrengt of bijdraagt. Mijn rugzak zal dit jaar zwaarder zijn dan vorig jaar met de blikjes stroopwafels en drop die ik mee wil nemen!

In het geval van helpx krijg je een slaapplek en eten in ruil voor werkzaamheden. Veel agrarische bedrijven maken hier gebruik van, maar ik ben ook gezinnen tegen gekomen die in ruil voor een slaapplek verwachten dat je wat helpt met de huishouding, koken en de kids vermaken. In veel gevallen zijn de mensen die op deze manier een plek aanbieden van harte bereid om je tijdelijk in hun familie op te nemen en je de mooiste plekjes in hun omgeving te laten zien. 

Je leest het al: ik ben er erg enthousiast over! Afgelopen januari had ik mijn eerste couchsurfervaring in Leeuwarden, toen ik daar voor mijn werk een cursus had. Een gezin, waarvan moeder ook lerares was, nodigde me uit bij hen te blijven en vertelde me dat zij afgelopen zomer ruim 3 weken door Israël gesurft hadden met hun 4 tieners. Mijn ervaring en hun verhalen smaakten naar meer, en zo ging ik op zoek naar leuke hosts in Canada. Mijn eerste indruk van de Canadezen is dat ze ontzettend gastvrij en behulpzaam zijn, want hoewel niet iedereen plek had, kreeg ik telkens vriendelijke antwoorden en tips terug.


Zeker is dat ik na een dag of 2 Vancouver doorreis naar Vancouver Island, waar ik ongeveer 2 weken in Parksville bij een vrouw met een kleine paardenstalling zal blijven. In ruil voor mijn slaapplek zal ik haar helpen met het verzorgen en voeren van de paarden en verder heeft ze beloofd me vooral veel van de omgeving te laten zien. Vancouver Island staat bekend om de prachtige natuur en op mijn wishlist staat in ieder geval een tocht op zee om orka's en walvissen te spotten!


© www.allsanjuanislands.com
Na Vancouver Island zal ik terugreizen via Vancouver en dan via Revelstoke naar de Rocky Mountains reizen. Op dit moment ben ik in contact met een man en vrouw in Golden die verwaarloosde honden opvangen en al aangaven dat ik van harte welkom ben. Vanuit Golden zijn de prachtige Nationale Parken zoals Yoho, Banff, Jasper en Glacier NP geweldig te bereiken, dus ik hoop dat het lukt om bij hen een plekje te regelen. Na al dat natuurschoon eindig ik na 37 dagen in Calgary, vanwaar ik terug naar huis vlieg.


Mijn geplande route


Ik heb er verschrikkelijk veel zin in en begin langzaam te genieten van de voorpret.
Reisgidsen lezen, contacten leggen, maar vooral alvast heel veel dagdromen...


Wat zijn jullie vakantieplannen?


Reacties

Een reactie posten

Laat hier een berichtje voor mij achter

Instagram